Słońce, piękna pogoda, gorąca temperatura to podstawowe symptomy trwającego już od jakiegoś czasu sezonu grillowania. Polacy uwielbiają grillować z kilku ważnych powodów. Po pierwsze lubią smacznie i tłusto zjeść. Po drugie kochają spotkania towarzyskie. A po trzecie mogą oderwać się choć na chwilę od codzienności życia. Grillowanie staje się bez wątpienia naszą tradycją narodową. Już od wielu lat możemy zaobserwować systematyczny wzrost popularności spędzania wolnego czasu właśnie w taki sposób. Ma to zarówno swoje wady, jak i zalety, jednak pamiętajmy, że zachowując zdrowy rozsądek i umiar, wszystko jest dozwolone. Bo przecież wszystko jest dla ludzi.
Sezon grillowy to czas, podczas którego w sklepach i supermarketach możemy spotkać ludzi obładowanych kiełbaskami oraz piwem. I bardzo dobrze, wakacje cieszą się swoimi prawami i podczas urlopu możemy sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa i kulinarnej rozpusty. Jedzenie z grilla jest bardzo smaczne i ma wielu zwolenników. Właściwie każdy znajdzie coś dla siebie, i wielbiciele mięsa, i wegetarianie, gdyż na grillu można przyrządzić niemal wszystko, choć zwykle nie poprzestajemy wcale na smakołykach z rusztu, lecz dodajemy do tego pyszne pieczywo, różnego rodzaju sałatki czy pikle.
Źródło: tapetus.pl
Polacy lubią jeść tłusto. Spożywają tłuste gatunki mięs ? wieprzowe, wołowe typu golonka czy karkówka. Nie stronią też od kiełbasy, kaszanki czy boczku. Są one źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze prowadzą do poważnych chorób sercowo-naczyniowych. Co więcej, dostarczają nam ogromnych ilości niepotrzebnych kalorii, co powoduje odkładaniem się tkanki tłuszczowej i skutkuje nadwagą, a w konsekwencji otyłością.
Ale scenariusz wcale nie musi być aż taki tragiczny! Możemy przecież grillować smacznie oraz zdrowo i właśnie ten trend jest coraz bardziej widoczny. Polacy zaczynają jeść świadomie, dbają o swoją sylwetkę i dobre zdrowie. Aby grillowanie nie było dla nas niebezpieczne wystarczy zastosować się do kilku prostych wskazówek. Przede wszystkim należy wybierać chude gatunki mięs. Kurczak i indyk zawierają zdecydowanie mniejsze ilości tłuszczu, szybciej się pieką, przez co krócej są poddawane działaniu niekorzystnych substancji, które powstają w procesie spalania węgla. Warto także używać tacek, które ograniczają ich dostęp do powierzchni mięsa.
W naszym grillowym jadłospisie nie może zabraknąć ryb, warzyw i owoców. Ryby są łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu, a co niezwykle istotne są także zdrowe. W przypadku ryb możemy pozwolić sobie nawet na te tłuste morskie gatunki. Zawierają one kwasy omega-3, które chronią nasze serce, obniżając poziom złego cholesterolu LDL, trójglicerydów, podnosząc natomiast poziom dobrego cholesterolu HDL. Warzywa i owoce natomiast są źródłem niezbędnych dla organizmu witamin.
Pysznym i zdrowym dodatkiem do ryb oraz mięs są sałatki i surówki. Zawierają one niewiele kalorii oraz są bogate w witaminy i składniki mineralne. Szczególnie ważne będą witaminy o działaniu przeciwutleniającym takie jak witamina C. Dostarczają nam także niezwykle ważne dla naszego serca witaminy B6 i B12 oraz kwas foliowy. Ponadto zjedzenie surówki lub sałatki nasyci nas i sprawi, że zjemy mniej wysokokalorycznych dodatków. I oto w tym wszystkim chodzi!
Niezbędnik amatora grillowania
1. Porządny grill
Stylowy, emaliowany grill, kociołek to dobry wybór. Kolorowy grill o wysokim połysku sprawi, że pozazdroszczą Ci go wszyscy. W zestawie posiada 2 drabinki do pieczenia mięsa. Pokrywa sprawi, że mięso szybciej będzie gotowe do spożycia. Wszystko zapakowane jest w ładne, ozdobne pudełko.
Źródło: panprezent.pl
2. Fartuch i rękawica
Fartuch w stylu nieco żartobliwym na pewno spodoba się Twoim znajomym. Kuchenny fartuszek me?ski przeznaczony jest dla me?z?czyzn, kto?rych gotowanie nie jest najmocniejsza? strona?. Fartuszek ochroni ubrania przed plamami i zaciekami oraz ostrzez?e o zachowaniu odpowiedniego dystansu. Może być także używany przez Panie w celach ostrzegawczych. Do fartuszka można dokupić stylową i tematyczną rękawicę kuchenną, aby uniknąć podczas naszego grillowanie niepotrzebnych poparzeń.
Źródło: zakupoweszalenstwo.pl
3. Plastikowe sztućce, kubeczki, talerze
Niezbędne podczas grilla, niezastąpione i niezwykle wygodne. Papierowe naczynia to idealne rozwiązanie na imprezę w plenerze, gdzie nie ma możliwości na umycie naczyń. Ponadto nie musisz zabierać ze sobą całej sterty kuchennych przyborów. Te plastikowe są lekkie, zajmują mało miejsca, a po grillu wyrzucamy je po prostu do śmietnika.
Źródło: partyshow.pl
Te i inne gadżety do grillowania dostępne są w serwisie Prezenty.pl.