Dieta bezmięsna jest coraz popularniejsza. Nie ważne czy ze względów zdrowotnych czy ideologicznych warto spróbować. Nie trzeba od razu całkowicie wyrzucać mięsa z diety, ale piątek nie musi stać pod znakiem panierowanej ryby. Jak odnaleźć się w świecie roślinnych przepisów? Najlepiej sięgnąć po książki kucharskie!
Jadłonomia
Pierwsza książka kucharska twórczyni ?Jadłonomii? ? najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej.
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia?
Do czego wykorzystać natkę marchewki?
Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół?
Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek ? znanej z programu ?Dzień dobry TVN? autorki ?Jadłonomii?, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013. Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
fot. empik.com
Pyszne chwasty
137 przepisów na dania z chwastów:
- sałatki
- pasty i sosy
- zupy
- tarty i makarony
- koktajle
- słodkości
- konfitury
Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je? zjeść?
Zasmakuj w twarożku z kurdybankiem, upiecz wegańskie bułeczki z komosą i skosztuj spaghetti z pączkami mniszka! Dowiedz się, jak przyrządzić nalewkę z kwiatów fiołka i ugotuj risotto z koniczyny!
Pokrzywa, tasznik, babka czy gwiazdnica nie muszą być wrogimi intruzami, lecz mogą stać się składnikiem wyjątkowego dania!
Ta książka uczy, jak wprowadzić do codziennego menu rośliny o ciekawych smakach i wartościowych składnikach. Z fiołka, pokrzywy, stokrotki, zebranych podczas zwykłego spaceru, stworzymy niezwykłe dania.
fot. emik.com
Kipi Kasza
Ta książka nie jest całkowicie bezmięsna, wiec świetnie nada się dla początkujących. Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bloga, specjalnie na potrzeby tej publikacji przygotowali aż 105 pomysłowych przepisów, a wszystkie z kaszą w roli głównej. Autorzy z jednej strony na nowo odkrywają tradycję i proponują klasyczne dania we współczesnej odsłonie, a z drugiej – wprowadzają kulinarne nowinki i zaskakują kucharską inwencją. Wszystkie propozycje posiłków zilustrowane są wysmakowanymi, autorskimi zdjęciami. Blisko trzy czwarte przepisów to propozycje bezmięsne, a prawie połowa to dania niezawierające glutenu ? z książki skorzystają więc wegetarianie i osoby poszukujące nowych pomysłów na bezglutenowe posiłki. Wszystkie propozycje dań wiążą się z ideą zdrowego odżywiania i slow food, a przepisy będą inspirujące zarówno dla amatorów, jak i pasjonatów gotowania. Zaproś znajomych na kaszotto i burgery jaglane, a na deser podaj smakowite muffinki gryczano-amarantusowe z żurawiną!
fot. empik.com
Sprawdź jak roślinna dieta wpłynie na życie twoje i bliskich i nie bądź jej przeciwnikiem bez uprzedniego spróbowania jej specjałów!