fot. popularne.pl
Po co kupować świeże zioła co kilka dni, kiedy można mieć je każdego dnia w zasięgu ręki? Powiesz, że zbyt wiele zachodu z trzymaniem tylu doniczek? Jestem przekonana, że kiedy raz spróbujesz domowej zieleniny, dbanie o nią przestanie być dla Ciebie problemem. Z artykułu ?Prezenty do ogrodu, które pokocha cała rodzina? wiesz już jak zagospodarować przestrzeń wokół domu. Teraz pokazujemy jak stworzyć domowy ogródek, który będzie piękną dekoracją Twojej kuchni. Zobacz, co warto w nim pielęgnować.
Świeże zioła: mięta
fot. zielnik-karpacki.pl
Zioło to każdy z nas zna jako magiczny napój, który mama podawała na ból brzucha. Jednak popularna mięta ma również wiele innych zastosowań. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów oraz napojów (zarówno ciepłych i zimnych). Ponad to dzięki intensywnemu aromatowi świetnie sprawdzi się w trakcie kataru.
Świeże zioła: szczypior
fot. stressfree3.rssing.com
Tej rośliny nikomu nie trzeba przedstawiać, szczypiorek jest gościem w każdej kuchni. Dodajemy go zarówno do ciepłych i zimnych dań. W takim razie, czy nie byłoby wygodniej mieć do niego dostęp cały czas bez konieczności chodzenia do sklepu? Jeśli wciąż nie posiadasz tego zioła na parapecie, koniecznie to zmień!
Świeże zioła: bazylia
fot. domowybarman.pl
Obowiązkowy dodatek do pomidorów i mozzarelli. Okazuje się jednak, że bazylia nie tylko dobrze smakuje, jest także bardzo zdrowa! Przede wszystkim wspomaga odporność i oczyszczanie nerek oraz łagodzi nerwy. Dzięki temu wydaje się być idealnym ziołem na okres jesienno -zimowy.
Świeże zioła: tymianek
fot. snobki.pl
Tymianek jest idealnym, naturalnym lekarstwem na przeziębienia. Działa nie tylko przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Pozytywnie wpływa również na układ pokarmowy. W kuchni świetnie wpisuje się w potrawy mięsne i rybne. Należy jednak uważać, ponieważ w nadmiarze może okazać się szkodliwy.
Świeże zioła: majeranek
fot. cookit.pl
Przyprawa, która nadaje się w zasadzie do wszystkiego. Od wykwintnych potraw, po zwykłe frytki. Herbatka z majeranku wspomaga proces trawienia, łagodzi bóle głowy oraz poprawia krążenie. Wiele osób nawet nie wie, jak cennym nabytkiem jest posiadanie tego zioła.
Świeże zioła: estragon
fot. mojsklepogrodniczy.pl
Roślina o dużej zawartości witamin A i C, ma także działanie moczopędne oraz pomaga przy problemach z reumatyzmem. Najlepiej smakuje z dniami mięsnymi i rybnymi, ale jestem pewna, że posiadając estragon w swojej kuchni znajdziesz wiele więcej posiłków, którym będzie towarzyszyć.
Świeże zioła: melisa
fot. wymarzonyogrod.pl
Melisa, podobnie jak bazylia, jest doskonałym uzupełnieniem smaku w deserach. Nadaje również wyjątkowy smak marynatom. Największą zaletą spożywania tej rośliny (oczywiście poza jej cytrusowym aromatem) są jej właściwości wyciszające i antydepresyjne. Podobno jej spożywanie zapewnia także długowieczność 😉
Świeże zioła: oregano
fot. ulicaekologiczna.pl
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, to zapewne oregano już od dawna zajmuje honorowe miejsce w Twojej kuchni. Jeżeli wciąż zastanawiasz się nad zakupem tej rośliny, może przekona Cię jej zastosowanie lecznicze. Otóż oregano wspomaga leczenie kaszlu, łagodzi ból gardła oraz obniża gorączkę. Po co wydawać pieniądze na leki, skoro można wyleczyć się nieinwazyjnie?
Świeże zioła: lubczyk
fot. 1000roslin.pl
Pamiętasz niedzielny rosół ugotowany przez babcię? Jego aromat? Wziął się zapewne właśnie dzięki lubczykowi, który jest doskonałym uzupełnieniem do zup. Kiedy doprawisz nim obiad, możesz także dodać go do wypieków na deser. W tego typu jedzeniu też będzie pasował.
Świeże zioła: trawa cytrynowa
fot. sadzonkikwiaty.pl
Przyprawa numer jeden w kuchni indyjskiej i tajlandzkiej. Bardzo popularna w herbatach. Szczególnie polecana dla pań, gdyż łagodzi bóle menstruacyjne. Nie dość, że fajnie smakuje i jest zdrowa, to również będzie fajnie wyglądać na parapecie.
Sprawdź więcej kuchennych inspiracji:
Minimalizm w kuchni – jak to zrobić?