Noc sylwestrowa jest bez wątpienia najważniejszą nocą w roku! To właśnie podczas tej nocy żegnamy się ze starym rokiem i szampańsko witamy nowy! Zostawiamy za sobą wszelkie smutki, troski i niepowodzenia z nadzieją, że Nowy Rok będzie dla nas pomyślniejszy. W oczekiwaniu na Nowy Rok układamy nowe życiowe plany, mamy w głowie wiele ciekawych pomysłów, aby nasze życie było lepsze i bardziej spełnione.
Aby nasza zabawa sylwestrowa była udana, niekoniecznie musimy wybierać się na wielkie bale, huczne imprezy czy biesiady do białego rana w pubach czy restauracjach. Możemy bowiem zaplanować kameralnego Sylwestra w gronie znajomych i bliskich w naszym własnym domu. Taki domowy Sylwester to świetna alternatywa dla osób, które chcą spędzić nieco spokojniej ten czas w gronie najbliższych, albo też z innych względów nie mogą sobie pozwolić na szalony bal.
Sylwester w domu nie musi być wcale gorszy? Wręcz przeciwnie ? możemy go zaplanować tak, aby był najbardziej udanym wieczorem w roku! Oprócz pięknych dekoracji, sztucznych ogni i szalonej muzyki ? najważniejszą kwestią jest odpowiedni dobór menu. Pamiętajmy, że podczas sylwestrowej nocy bawimy się do białego rana. Nie oszczędzamy także w ilości gorących trunków. Dlatego też menu powinno być w miarę delikatne, sycące i po prostu smaczne. Tego wieczoru proponuję nie eksperymentować z wyszukanymi potrawami. Nie chcielibyśmy przecież jakiejś niemiłej niespodzianki żołądkowej w pomieszaniu z tańcami i alkoholem. Postaram się Wam przedstawić przykładowe menu sylwestrowe, które z powodzeniem wykonacie sami we władnym domu.
Przykładowe menu na Sylwestra.
Źródło: cetniewo.cos.pl
CIEPŁE DANIA:
KREM Z BROKUŁÓW Z ŁOSOSIEM
Do tego dania potrzebujesz: brokuły, plastry wędzonego łososia, gęstą śmietanę, natkę pietruszki, marchewkę, cebulę, czosnek, maggi lub sos sojowy, majeranek, tymianek, sól oraz pieprz.
Aby przygotować krem brokułowy z łososiem zagotuj w garnku około 1 l wody, dodaj pokrojoną drobno marchewkę, cebulę i czosnek. Następnie dodaj przyprawy i gotuj ok. 4 minuty. Porozdzielaj brokuł na różyczki i wrzuć do wrzątku. Gdy brokuły będą miękkie, zmiksuj zupę, sprawdź smak, doprawiając ewentualnie. Wlej zupę do miseczek, dodaj po łyżce śmietany i plastrze łososia do każdej miseczki.
Źródło: kulinarni.pl
BARSZCZ CZERWONY Z KROKIETAMI
Do przygotowania barszczu potrzebujesz: buraki, włoszczyznę, jabłka, czosnek, ocet, sól, pieprz, inne przyprawy do smaku. Aby przygotować krokiety przyszykuj: naleśniki, kapustę z grzybami, mąkę, jajko, bułkę tartą i olej.
Aby zrobić barszcz czerwony, buraki i włoszczyznę należy umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Dodać czosnek w łupinach, jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość zalać wodą, zagotować, doprawić solą, cukrem, octem i majerankiem, a następnie jeszcze przez chwilę gotować na wolnym ogniu i zestawić z ognia. Następnego dnia barszcz odcedzić.
W przypadku krokietów, na każdym naleśniku należy ułożyć po dwie łyżki kapusty i dokładnie zawinąć. Następnie oprószyć mąką, panierować w jajku i bułce a potem usmażyć na złoty kolor. Podawać od razu z gorącym barszczem.
Źródło: winiary.pl
PIECZONE UDKA Z KURCZAKA
Udka pieczone w "rękawie" są aromatyczne i soczyste, rozpływają się w ustach. To jeden z najłatwiejszych sposobów na ich przyrządzenie. Taką potrawę można podawać do obiadu, kolacji i na przyjęcia.
Aby upiec złociste udka z kurczaka potrzebujesz: udka kurczaka, przyprawy do drobiu, sól, pieprz, paprykę, czosnek, oliwę z oliwek, wodę, rozmaryn i pietruszkę.
Sposób przygotowania pieczonych udek jest bardzo prosty. Udka należy umyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawą do drobiu, papryką, pokrojonym w plasterki czosnkiem, posypać posiekaną natką i rozmarynem. Lekko skropić oliwą z oliwek i przykryte w naczyniu trzymać w lodówce przez noc. Przed pieczeniem uda należy włożyć do specjalnego rękawa foliowego i zawiązać nicią kuchenną na dwóch końcach. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i w takiej temperaturze piec udka przez ok. 1 godzinę (po 50 min. pieczenia sprawdzić widelcem czy mięso jest już miękkie i lekko rumiane). Udka można piec w rękawie do pieczenia lub bezpośrednio na blaszce od piekarnika.
Źródło: zycie.pl
SCHAB FASZEROWANY
Do przygotowania pysznego schabu potrzebujesz: schab bez kości, przyprawy do mięsa, cebulę, czosnek, boczek wędzony, bułkę, olej, rodzynki, płatki migdałowe, pietruszkę.
Aby zrobić potrawę należy w schabie zrobić otwór na całej długości. Następnie nacieramy środek przyprawą do mięs i pieprzem. Odkładamy na 30 minut do lodówki. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w paseczki. Bułkę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek, zsuń na bok patelni. Dodaj bułkę, podsmaż, dodaj rodzynki, wymieszaj razem, ostudź. Do zimnego farszu dodaj migdały, boczek i natkę pietruszki. Dopraw przyprawą maggi do smaku. Nacięcie schabu wypełnij farszem. Schab posyp pozostałą przyprawą Jarzynka, pieprzem i
majerankiem. Przełóż do naczynia do zapiekania, skrop olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze przez 50 minut. Zimne mięso pokrój w plastry i podaj z żurawiną lub z chrzanem.
Źródło: winiary.pl
PRZEKĄSKI ZIMNE:
Jeśli chodzi o przekąski zimne, masz tutaj szerokie pole do manewru. Możesz postawić na półmisek mięs pieczonych, półmisek serów, jajka faszerowane, śledzie różnego rodzaju, sałatkę gyros, sałatkę królewską, tatara wołowego i indyka faszerowanego szpinakiem. Taki zestaw przekąsek jest bardzo różnorodny, a zarazem lekki, dzięki czemu goście będą czuć się znakomicie podczas sylwestrowej imprezy.
Źródło: kuchnialidla.pl
DESERY:
Tutaj bez wątpienia królują wszelkiego rodzaju ciastka, torty, owoce? Możesz pokusić się również na lody z bitą śmietaną.
Źródło:ulubionykolor.pl
NAPOJE:
Standardowo podajemy kawę, herbatę, napoje gazowane, niegazowane, soki, no i oczywiście niezbędny podczas szalonej nocy sylwestrowej ? szampan!
Źródło: vinomet.de
Cóż? nie pozostaje mi zatem życzyć Wam nic innego jak szampańskiej zabawy!!!