Podstawy robienia przetworów

Wszędzie dookoła wysyp warzyw i owoców. Truskawki, czereśnie, maliny, cukinie, ogórki, pomidory. Nic tylko jeść i zaopatrywać organizm w bogactwo witamin na nadchodzącą jesień i zimę. A co jeżeli istniałaby możliwość, aby smakiem lata rozkoszować się również poza sezonem? Na ratunek przychodzą nam tutaj różnego rodzaju warzywne i owocowe przetwory. Jak zabrać się za zapełnianie spiżarki?

1. Co to właściwie znaczy: robić przetwory?

Źródło: http://kaufmann-mercantile.com

Zimowe jedzenie ma to do siebie, że ze względu na brak różnorodności staje się po jakimś czasie nudne. Czy nie byłoby wspaniale, gdyby podczas brzydkiego zimowego dnia można było sięgnąć po soczystą brzoskwinię, czy zagryźć niedzielny kotlet pysznym ogórkiem? Po to właśnie wymyślono wekle, słoiki i domowe sposoby konserwowania żywności, aby móc ją później przechowywać w pokojowej temperaturze. Kiedyś uznawane za domenę babć, przetwory domowe przeżywają obecnie swój wielki renesans.

2. Co można przetwarzać?

Źródło: http://www.growingagreenerworld.com

Zastanawiając się nad produktami do przetworzenia, pomyśl o tym, jakich sezonowych warzyw, czy owoców najbardziej brakuje ci zimą. Śliwek? Pomidorów? Ogórków? Wiśni? Większość warzyw i owoców nadaje się do przetwarzania, ale warto zwrócić też uwagę na to, które są akurat w danym momencie najlepiej dostępne. Ważne, żeby nie przepłacać za np. truskawki, kiedy sezon na nie już się skończył, gdyż w sezonie zazwyczaj można je kupić za grosze. Dlatego też planując przykładowo zakonserwowanie skórek od pomarańczy lepiej poczekać do zimy, a szparagów do wiosny.

3. Metody konserwowania.

Źródło: http://thesustainableme.files.wordpress.com

Najbardziej powszechną metodą konserwowania przetworów domowym sposobem jest gotowanie specjalnie do tego stworzonych słoików przez określony czas we wrzątku. Odpowiednie słoiki to klucz to sukcesu, gdyż potrzebne są koniecznie takie, które pozwalają parze uchodzić ze słoika i przez to gwarantują brak powietrza w środku, które odpowiedzialne jest za psucie się przetworów. Taka metoda konserwowania żywności jest odpowiednia dla większości przetworów – dżemów, galaretek, sosów, soków, czy kompotów.

4. Babcine przepisy

Źródło: http://1.bp.blogspot.com

Jak już zdecydujesz się, z czego chcesz robić przetwory, zaufaj starym, sprawdzonym przepisom. Najlepiej takim, które latami używane były przez twoją mamę, albo babcię i zawsze dawały oczekiwane efekty. Pamiętaj jednak, że stare przepisy mogą mieć też pewne wady związane z rozwiajającymi się technikami, które niekoniecznie były dostępne za czasów twojej prababci. Mając to na uwadze, przestrzegaj dokładnie proporcji podanych w przepisie. Nawet mała zmiana może mieć duży wpływ na efekt końcowy.

5. Przetwory opisane

Źródło: http://1.bp.blogspot.com

Zanim gotowe przetwory zakopiesz głęboko w piwnicy, albo spiżarce, opisz każdy słoik dokładnie. Najważniejsze, aby na etykietce znalazły się informacje o zawartości słoika i roku produkcji. W ten sposób unikniesz pomyłek oraz potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia, przestarzałych produktów. Jeżeli planujesz dzielenie się przetworami i sprezentowanie komuś takich domowej roboty przetworów, pomyśl o wymyślniejszych etykietkach.

O prezentologu Pomysły na prezenty - zobacz

Ania

Ania

Jest specjalistką od trendów i nowości. Wypatrzy wszystko, co tylko przebija się w zakupach internetowych. Wybierze i poda kwintesencję. Na zabój kocha się w RPA.