Ciekawe pomysły na wielkanocne dekoracje

Total
0
Shares

Musimy pamiętać, że podczas wielkanocnego śniadania nie same potrawy są najważniejsze. Swoją drogą ciekawe potrawy wielkanocne odnajdziecie w poprzednim poście, jednak teraz postanowiłam skupić się na dekoracjach. Bardzo ważne jest zapewnienie świątecznego klimatu oraz rodzinnej atmosfery. Wianuszki, kurczaczki i zajączki są wspaniałą ozdobą każdego stołu. Te upieczone z lekkiego biszkoptowego czy kruchego ciasta można dodatkowo z apetytem zjeść, co sprawia wszystkim jeszcze więcej radości. Takie słodkie ozdoby wielkanocne nie muszą być wcale trudne w wykonaniu. Na stronie internetowej tesco.pl odnalazłam świetne pomysły na wielkanocne dekoracje. Wszystko czego potrzebujecie to dobre chęci i cierpliwość. Całą rodziną możecie zasiąść, aby wykonać piękne wielkanocne ozdoby. Dobra zabawa i prawdziwa frajda gwarantowane!

BARANKI Z PIANKI

Bardzo śliczna a w dodatku łatwa do przygotowania dekoracja. Polewę doprowadź do stanu ciekłego, podgrzewając ją według przepisu na opakowaniu. Dwa żelki podziel na cztery równe części i maczając je w roztopionej polewie przyklej pod spód dużych biszkoptów. Odwróć biszkopty i maczając pianki w polewie przyklej je wokół krawędzi biszkopta. Następnie przyklej drugą warstwę pianek, aż powstanie na biszkopcie piankowy stożek. Pokrój jedną piankę na plastry i na środku każdego plastra zrób kropkę z ciemnej polewy. Żelka, który został w całości pokrój w cienkie plasterki. Do małych biszkoptów przyklej oczy z plastrów pianki i żelkowe włosy. Kiedy główki wyschną, przyklej je polewą do wcześniej przygotowanych korpusów. I gotowe!

Baranki z pianki

Baranki z pianki

RÓŻOWE KRÓLICZKI

Wielkanocne, różowe króliczki! Prawdziwe cudo. Na pewno każdy z gości zauważy i doceni tak wspaniałą dekorację. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Masło utrzyj z cukrem na białą, puszysta masę. Dodaj jajka i wymieszaj. Następnie cały czas miksując, dodaj partiami mąkę i mleko. Składniki dodawaj na przemian. Nie mieszaj za długo. Gotowe ciasto rozlej do foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15?20 minut. Masło utrzyj na puszystą masę, dodając partiami cukier puder i mleko. Na koniec dodaj cukier waniliowy i barwnik spożywczy. Gotowy krem nałóż na wystudzone babeczki (ok. 1,5 łyżki na jedną) i uformuj z niego kule. Posmarowane babeczki wstaw do lodówki na 20?30 minut. Rozwałkuj białą i różowa masę cukrową. Z rozwałkowanej masy wytnij uszy. Dodatkowo z nierozwałkowanej białej i granatowej masy ulep oczy i noski króliczków. Doczep ulepione z masy cukrowej części do babeczek wciskając je po prostu w lekko przeschniętą powierzchnie kremu. Na koniec z cukrowej posypki zrób króliczkom wąsiki i delektuj się smakiem i wyglądem pięknych króliczków.

Różowe króliczki

Różowe króliczki

ZAJĄCZKI Z JAJEK

Piękne jajeczne zajączki można z powodzeniem przyrządzić nie tylko jako dekorację, ale również jako pyszną przekąskę. Jajka ugotuj na twardo. Obierz delikatnie ze skorupki. Jajka kurze przekrój na połowy wzdłuż, a jajka przepiórcze w poprzek. Z jaj kurzych wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Pora i pietruszkę umyj, po czym drobniutko posiekaj, wrzuć do miski z żółtkami, dodaj majonez, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie napełnij farszem białka jaj kurzych. Jajka ułóż na talerzach nadzieniem do dołu ? to będą tułowia zajączków. Z każdego odetnij z góry cieniutki kawałek jajka i w tym miejscu połóż połówki jajek przepiórczych ? to będą główki zajączków (nie musisz używać wykałaczek, jajka do siebie przywierają). Wykonaj pyszczki zajączków: w miejsca, gdzie mają być oczy i noski wbij płytko słomkę i wytnij nią małe otwory. Z marchewki odkrój 2 plasterki o grubości 3 mm i obgotuj ok. 10 min w wodzie z solą. Następnie wyjmij i wytnij w niej słomką malutkie kuleczki ? to będą noski. W otwory, gdzie maja być oczy włóż ziarenka pieprzu, a gdzie mają być noski ? wetknij wyciętą marchewkę. Szczypiorek potnij na krótsze kawałeczki, by zrobić z nich wąsy. Z groszku cukrowego zrób uszy zająca: groszek rozłóż na pół i wyjmij ze środka ziarenka. Cieniutkim nożem zrób niewielkie otwory w miejscach, gdzie maja być uszy (patrz zdjęcie) i wetnij w nie strąki groszku. Następnie zrób w jajku płytkie nacięcie w miejscach, gdzie pojawią się wąsy i wciśnij w nacięcia szczypiorek. Na koniec wytnij słomką otwór tam, gdzie powinien być ogonek i wetknij ziarenko zielonego groszku. Podawaj jako wesołą wielkanocną przekąskę.

Zajączki z jajek

Zajączki z jajek

CZEKOLADOWE JAJECZKO

To nie jest zwyczajne jajko. To jajko? czekoladowe! Pyszne, słodkie, fantastyczne! Maczając nóż w gorącej wodzie, odetnij czubki czekoladowych jajek mniej więcej na 3/4 ich wysokości. Mleko wymieszaj ze śmietanką i krótko zagotuj. Wymieszaj z cukrami i żelatyną. Żelatyna musi się dokładnie rozpuścić, w razie potrzeby podgrzej trochę płyn, ale nie zagotuj. Kiedy żelatyna się rozpuści, wystudź płyn. Zanim całkowicie stężeje, rozlej do czekoladowych jajek ustawionych na kieliszkach. Całość wstaw do lodówki. Kiedy masa będzie tężeć w lodówce, przetrzyj dżem przez sitko. W stężałej masie zrób łyżeczką niewielkie dołki i wypełnij je przetartym dżemem morelowym.

Czekoladowe jajeczko

Czekoladowe jajeczko

KURCZACZKI Z POMIDORÓW

A może macie ochotę na śliczne, pomidorowe kurczaczki? Nic prostszego! Jajka ugotuj na twardo. Po wystudzeniu obierz i poprzekrawaj w poprzek na pół. Pomidory umyj i również przekrój na pół. Połówki jajek umieść na połówkach pomidorów. Zetnij spody pomidorów, by stały się stabilną podstawą dla kurczaczków. Dzięki temu nie wywrócą się. Natnij w jajkach miejsca, w których mają znaleźć się grzebienie oraz skrzydełka kurczaczków i umieść w nich listki z natki pietruszki. W ten sam sposób przymocuj oczy z ziarenek pieprzu i dzioby wycięte z kawałka czerwonej papryki. Podaj z solą i pieprzem. Kurczaczki są już gotowe do schrupania!

Kurczaczki z pomidorów

Kurczaczki z pomidorów

PISANKI Z KASZY

Nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych są kolorowe pisanki. A co powiecie na pisanki zrobione z kaszy? Wydmuszki posmaruj warstwą kleju (dość grubą, żeby kasza miała się do czego przykleić). Posmarowane wydmuszki obtocz w kaszy. Wysusz pisanki nawleczone na patyczki do szaszłyków, opierając je np. o kubek. Kiedy klej wyschnie, nawiń na patyczek do szaszłyków tasiemkę i przewlecz ją przez wydmuszkę. Tasiemkę zawiąż z obydwu stron wydmuszki w zgrabne pętelki.

Pisanki z kaszy

Pisanki z kaszy

Te i inne pomysły na ciekawe dekoracje wielkanocne odnajdziecie na stronie tesco.pl. Inspiracje, pomysły oraz fantastyczne zdjęcia zaczerpnęłam ze strony tesco.pl/smaczna-strona.

Artykuły podobne

Skarbonka PEACE OF CAKE

Ciasta, ciastka, cukierki…kuszą wyglądem, kolorem, zapachem a smakują…nie najgorzej! 🙂 Kawałeczek tortu potrafi osłodzić nawet najgorszą chwilę, zwalczyć smutek i poprawić samopoczucie. Lecznicza moc słodkich przysmaków to jednak ułuda. Wystarczy…
Zobacz więcej ...