Czekolada kojarzy nam się głównie z kaloriami i niezdrowym uzależnieniem od cukru. Niesłusznie! Okazuje się, że ma ona wiele cudownych właściwości, dla których powinniśmy jeść od dwóch do czterech kostek codziennie!
Skóra
Wg kanadyjskich badaczy z Uniwersytetu Laval, gorzka czekolada chroni skóręprzed promieniowaniem ultrafioletowym. Polifenole, zawarte w czekoladzie mają działanie przeciwutleniające i poprawiają krążenie krwi.
Natomiast naukowcy z European Dermatology London twierdzą, że gorzka czekolada obniża ryzyko zachorowań na raka skóry!
Chociaż wiele osób twierdzi, że czekolada źle wpływa na ich cerę, liczne badania wykazały brak powiązań między problemami skórnymi a zjadaną czekoladą.
Apetyt
Cynthia Sass, znana amerykańska dietetyczka, w swojej najnowszej książce pisze, że czekolada hamuje apetyt zarówno na rzeczy słodkie, jak i słone! Jeśli wierzyć jej odkryciu, czekolada może pomóc w odchudzaniu!
Energia
Każdy sportowiec , żołnierz czy nawet astronauta uczy się, że czekolada to fantastyczne źródło energii. Przysmak ten zawiera małe ilości kofeiny i teobrominy. Przyda się zamiast porannej kawy i uratuje w kryzysowych sytuacjach (nudny wykład na uczelni). Jej wzmacniające właściwości przydają się nie tylko przy zmęczeniu fizycznym i umysłowym, ale też po osłabieniu organizmu (np. oddawaniu krwi.)
Samopoczucie
Czekolada wpływa korzystnie na poziom hormonu szczęścia ? serotoniny w organiźmie. Poza tym, zawiera kwas walerianowy i fenyloetyloaminę. Dzięki nim przeciwdziała depresji, chandrze czy efektom nadmiernego stresu.
Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko biec do najbliższego sklepu po tabliczkę (najlepiej gorzkiej) czekolady! 😉