Lato i wakacje wielu osobom kojarzą się z wypadami nad jeziora, czy gdzieś do domków letniskowych, a to z kolei przywodzi automatycznie na myśl zapach pieczonego na grillu mięsa. Polacy kochają grillować w okresie letnim, ale często po sytej uczcie zapominają przy sprzątaniu o grillu. A ten potrzebuje dość regularnej opieki do efektywnego funkcjonowania. Jak zatem zadbać o to, żeby grill służył nam przez długie lata?
1. Odkurzanie po zimie
Jeżeli w grillu znajdziesz jeszcze popiół z zeszłego sezonu, pozbądź się go i wyszoruj dokładnie pokrywkę oraz cały grill detergentem i ciepłą wodą, używając druciaka do zmycia zaschniętego oleju. Przed pierwszym użyciem grilla, rozpal węgle i rozgrzewaj kratkę od grilla przez około 30 minut. Następnie zeskrob z niej brud szczotką ryżową.
Co: Sagaform – BBQ – szczotka do czyszczenia grilla
Gdzie: http://www.fide.pl
Za ile: 34,90 zł
Podczas sezonu grillowego pamiętaj, żeby czyścić kratkę zarówno przed, jak i po pieczeniu. Trochę tłustych pozostałości na kratce nie jest jednak tragedią, gdyż to właśnie one stanowią później o specyficznym aromacie grilowanego jedzenia.
Na koniec sezonu grillowego wyrzuć popioły, zamknij pokrywę, a na kratce pozostaw trochę tłuszczu – pomoże on zakonserwować kratkę do wiosny.
2. Natłuszczanie
Żeby zapobiec przywieraniu jedzenia do kratki trzeba ją wyczyścić przed użyciem i dobrze natłuścić. Dzięki tym czynnościom nie tylko grillowanie będzie bardziej higieniczne, czy jedzenie nie będzie aż tak bardzo przywierało, ale przede wszystkim twój grillowy profesjonalizm będzie dużo bardziej doceniany przez obserwatorów.
Ciekawym rozwiązaniem dodającym jednocześnie jedzeniu ciekawego aromatu, jest użycie bekonu do natłuszczenia kratki. Ważne jest, żeby obie te czynności wykonywać też już po skończeniu gotowania. Pamiętaj, że dużo łatwiej wyczyścić jeszcze ciepłą kratkę.
3. Wymiana niezbędnych elementów
Spraw, żeby twój grill wyglądał jak świeżo kupiony wymieniając jego najważniejszą część. Kiedy żadne detergenty i najtrwardsze szczotki ryżowe nie mogą już sobie poradzić z osadem na kratce, najwyższy czas zakupić nową. Plusem takiego zakupu jest to, że przy niewielkich kosztach posłuży ci ona przez nastęne parę sezonów. Nie trzeba od razu kupować nowego grilla.