Grecja i Indie – kulinarna wyprawa w Walentynkowy wieczór

Total
0
Shares

Chcesz zorganizować romantyczną kolację dla ukochanego? Nie wiesz jakie menu wybrać? Przedstawiam pełne menu od przystawki po deser, które na pewno zachwyci Twojego wybranka. Pamiętajmy, przez żołądek do serca…

– Na początek przystawka, która powinna być przede wszystkim lekka. Proponuję sałatkę grecką, smaczną i łatwą w przygotowaniu

Sałatka grecka:

Składniki:

 3 duże twarde dojrzałe pomidory
1 ogórek
1 cebula (najlepiej czerwona)
1 jasnozielona papryka
oliwki (najlepiej prezentują się ciemne ? Kalamata)
gruby plaster fety
oregano
oliwa z oliwek najlepszej jakości
cytryna

Wykonanie:

Pomidory umyć i pokroić na ósemki, Ogórka pokroić na półksiężyce. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić na pierścienie średniej grubości. Cebulę pokroić w półpierścienie.
Dodać oliwki i całość delikatnie wymieszać. Na wierzchu położyć gruby plaster fety (można zastąpić serem mizithra), posypać oregano i serwować. Koniecznie z oliwą z oliwek i cytryną do wyciśnięcia.

Sałatka grecka, przepisygreckie.pl

– Danie główne – kurczak na czerwono po indyjsku

Wspaniała potrawa, pełna aromatycznych przypraw, z pewnością zachwyci Twojego ukochanego

Składniki:

kurczak pokrojony na 12-14 kawałków
 3/4 kg pokrojonych pomidorów
 1/3 szklanki roztartego czosnku
 1/4 szklanki startego imbiru
 8-10 posiekanych zielonych chili
 po 1 łyżeczce pieprzu i soli
 sok z 1 cytryny
 20 dag masła
 2 duże czerwone papryki pokrojone w paseczki

Wykonanie:

Rozgrzewamy masło, dodajemy imbir i czosnek. Ciągle mieszając, smażymy 1-2 minuty. Gdy czosnek się zeszkli, dodajemy pomidory, mieszamy i przykrywamy. Dusimy, aż pomidory się rozgotują. Dodajemy chili, pieprz, sól, włóż kurczaka. Podgrzewamy 5-7 minut, co jakiś czas wlewając po łyżce wodę (razem wlej szklankę wody). Gotujemy, aż kurczak będzie miękki, a sos gęsty. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy paprykę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przykrywamy, odstawiamy na kilka minut i możemy podawać.

Kurczak na czerwono po indyjsku, ugotuj.to

– A po daniu głównym, deser czekoladowy z malinami

Składniki, 5 porcji:

maliny
likier kokosowy Malibu (opcjonalnie)
kakao

Mus z białą czekoladą:

100 g białej czekolady
1 duże jajko
3 łyżki cukru
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej 30% – bardzo zimnej

Do pucharków lub kieliszków włożyć po kilka malin, polać likierem (opcjonalnie). Czekoladę roztopić. Ubić białko na rzadką pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż piana będzie idealnie sztywna i błyszcząca. Roztopioną czekoladę (trochę przestudzoną) wymieszać z 3 łyżkami śmietanki kremowej, a następnie energicznie wymieszać z żółtkiem. Dodać połowę ubitego białka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z resztą białka. Resztę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z czekoladową masą. Wyłożyć na maliny i wstawić do lodówki na 5 godzin lub najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao i udekorować malinami.

Mus czekoladowy z malinami, kwestiasmaku.pl

Wszystkie przepisy i zdjęcia pochodzą ze stron internetowych: przepisygreckie.pl, ugotuj.to, kwestiasmaku.pl

Artykuły podobne

Piłka Waboba

Spędzasz wakacje nad wodą? Nie zapomnij wziąć ze sobą piłki Waboba! Jej niezwykłość polega na tym, że… odbija się od wody. Jest to możliwe dzięki jej konstrukcji. Została zrobiona ze…
Zobacz więcej ...