Już zaczynasz zastanawiać się nad tym, jak zorganizować pomysłowego Sylwestra w tym roku? Proponuję degustację sera i wina! Jak ją zorganizować? Poniżej przedstawiam kilka prostych kroków!
1. Zaproś gości. Jeśli organizujesz degustację, grupa 6-10 osób będzie najlepszym wyborem ? to wystarczająca liczba osób do nawiązania ciekawej rozmowy, a wszyscy zmieszczą się przy jednym stoliku. Jeśli jednak planujesz zaprosić więcej osób, przygotuj kilka oddzielnych stolików z winem i serem.
2. Zrób zakupy. Kup cztery lub pięć rodzajów wina oraz serów. Poniżej przedstawiam możliwości ich łączenia. Powinnaś przygotować dwie lub trzy butelki każdego rodzaju wina. Sery kup nie wcześniej niż dzień przed imprezą ? będą wtedy lepiej smakowały i pachniały.
3. W nocy przed sylwestrem musisz schłodzić wina musujące. Białe wino zacznij schładzać trzy godziny przed degustacją, czerwone wino 30 minut wcześniej. Sery wyjmij z lodówki godzinę przed imprezą.
4. Na stole ułóż sery, zaczynając od łagodnych. Na osobnych talerzykach pogrupuj sery ? oddzielnie połóż np. sery kozie, łagodne oraz pleśniowe. Na malutkich karteczkach umieść nazwy serów oraz win, które do nich pasują. Na talerzyku obok połóż drobne przekąski, jak chleb, macę czy krakersy, które goście będą mogli przegryzać. Nie zapomnij o wodzie, którą goście będą mogli popijać w przerwach między degustacją. Możesz też położyć na stole notes i długopis, w którym goście będą mogli zapisywać swoje spostrzeżenia po degustacji poszczególnych win.
Łączenie win z serami
1. Wina musujące należy łączyć z łagodnymi serami.
2. Młode wina (Sauvignon Blanc, Sancerre) z delikatnymi serami, np. kozim.
3. Chardonnay czy Cabernets pasują z miękkimi serami (brie, camembert).
4. Wina średnio-mocne (pinot noir, Côtes du Rhone) pasują do twardych serów o mocnym smaku (Parmezan, Gruy?re).<//span>
5, Słodkie wina należy łączyć z niebieskimi serami o ostrym smaku. Ciężko w to uwierzyć? Spróbuj!