Grecja i Indie – kulinarna wyprawa w Walentynkowy wieczór

Total
0
Shares

Chcesz zorganizować romantyczną kolację dla ukochanego? Nie wiesz jakie menu wybrać? Przedstawiam pełne menu od przystawki po deser, które na pewno zachwyci Twojego wybranka. Pamiętajmy, przez żołądek do serca…

– Na początek przystawka, która powinna być przede wszystkim lekka. Proponuję sałatkę grecką, smaczną i łatwą w przygotowaniu

Sałatka grecka:

Składniki:

 3 duże twarde dojrzałe pomidory
1 ogórek
1 cebula (najlepiej czerwona)
1 jasnozielona papryka
oliwki (najlepiej prezentują się ciemne ? Kalamata)
gruby plaster fety
oregano
oliwa z oliwek najlepszej jakości
cytryna

Wykonanie:

Pomidory umyć i pokroić na ósemki, Ogórka pokroić na półksiężyce. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić na pierścienie średniej grubości. Cebulę pokroić w półpierścienie.
Dodać oliwki i całość delikatnie wymieszać. Na wierzchu położyć gruby plaster fety (można zastąpić serem mizithra), posypać oregano i serwować. Koniecznie z oliwą z oliwek i cytryną do wyciśnięcia.

Sałatka grecka, przepisygreckie.pl

– Danie główne – kurczak na czerwono po indyjsku

Wspaniała potrawa, pełna aromatycznych przypraw, z pewnością zachwyci Twojego ukochanego

Składniki:

kurczak pokrojony na 12-14 kawałków
 3/4 kg pokrojonych pomidorów
 1/3 szklanki roztartego czosnku
 1/4 szklanki startego imbiru
 8-10 posiekanych zielonych chili
 po 1 łyżeczce pieprzu i soli
 sok z 1 cytryny
 20 dag masła
 2 duże czerwone papryki pokrojone w paseczki

Wykonanie:

Rozgrzewamy masło, dodajemy imbir i czosnek. Ciągle mieszając, smażymy 1-2 minuty. Gdy czosnek się zeszkli, dodajemy pomidory, mieszamy i przykrywamy. Dusimy, aż pomidory się rozgotują. Dodajemy chili, pieprz, sól, włóż kurczaka. Podgrzewamy 5-7 minut, co jakiś czas wlewając po łyżce wodę (razem wlej szklankę wody). Gotujemy, aż kurczak będzie miękki, a sos gęsty. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy paprykę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przykrywamy, odstawiamy na kilka minut i możemy podawać.

Kurczak na czerwono po indyjsku, ugotuj.to

– A po daniu głównym, deser czekoladowy z malinami

Składniki, 5 porcji:

maliny
likier kokosowy Malibu (opcjonalnie)
kakao

Mus z białą czekoladą:

100 g białej czekolady
1 duże jajko
3 łyżki cukru
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej 30% – bardzo zimnej

Do pucharków lub kieliszków włożyć po kilka malin, polać likierem (opcjonalnie). Czekoladę roztopić. Ubić białko na rzadką pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż piana będzie idealnie sztywna i błyszcząca. Roztopioną czekoladę (trochę przestudzoną) wymieszać z 3 łyżkami śmietanki kremowej, a następnie energicznie wymieszać z żółtkiem. Dodać połowę ubitego białka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z resztą białka. Resztę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z czekoladową masą. Wyłożyć na maliny i wstawić do lodówki na 5 godzin lub najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao i udekorować malinami.

Mus czekoladowy z malinami, kwestiasmaku.pl

Wszystkie przepisy i zdjęcia pochodzą ze stron internetowych: przepisygreckie.pl, ugotuj.to, kwestiasmaku.pl

Artykuły podobne