3 sposoby na dyniowy zawrót głowy

Październik to już oficjalnie jesień, a jesień i dynia to idealne połączenie. Choć w dzieciństwie smak dyni kojarzył się z mdłą zupą i dyni w occie dziś to warzywo zmienia swoje oblicze. Może być pikantne i świetnie współgrać z chilli lub zaskoczyć w formie ciasta. Co można z niej zrobić oprócz zabawnych (i nieco upiornych) halloweenowych wycinanek?

Krem dyniowo-gruszkowy

Składniki:

* 600 g dyni (waga po obraniu)

* 1 duza gruszka

* 150 g marchewki

* 150 g cebuli

* 100 g pora

* 50 g selera

* 80 g masła

* 1 szczypta chilli

* 1 szczypta imbiru

* 1 szczypta kurkumy

* sól i pieprz do smaku

* 6-7 szklanek wody

3_pomysly_na_dynie_krem_dyniowo_gruszkowy

Na rozgrzane masło wrzucamy drobno pokrojoną dynię, drobno posiekaną marchewkę, cebulę, pora, selera i smażymy około 5-7 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną gruszkę oraz przyprawy i wlewamy wodę. Gotujemy do czasu aż dynia będzie miękka (około 30 minut) a następnie zupę miksujemy blenderem (by był idealnie gładki możecie go przetrzeć dodatkowo przez gęste sito). Jeśli według Was zupa będzie za gęsta możecie dolać dodatkową szklankę wody.

Chlebek dyniowy z nutą kawy

Składniki:

* 150 g brązowego cukru

* 250 g puree z dyni

* 1/2 szklanki oleju

* 1/4 szklanki mleka

* 2 jajka

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

* 220 g mąki

* 1 1/2 łyżeczki sody

* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

* 1 łyżeczka cynamonu

* 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

* 2 szczypty goździków 

3_pomysly_na_dynie_chlebek_dyniowy

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łączymy ze sobą suche składniki (mąkę, kawę, sodę i przyprawy). W misce łączymy dynię, olej, mleko, cukier, jajka i wanilię. Miksujemy na wolnych obrotach około 2 minuty a następnie dodajemy suche składniki. Miksujemy do chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka).

Dżem dyniowy

Składniki:

* 1 kg dyni

* 1 kg jabłek

* 1 kg gruszek

* 1 szklanka cukru

* 1/2 łyżeczki cynamonu

3_pomysly_na_dynie_dzem_dyniowy

Owoce obieramy ze skórek i ścieramy na grubych oczkach tarki. Umieszczamy w garnku z grubym dnem podlewając na początek odrobiną wody i dusimy przez około 45 minut, do czasu aż owoce zmiękną i się rozgotują. Następnie dodajemy cukier oraz cynamon i gotujemy jeszcze około 15-20 minut dość często mieszając, ponieważ cukier może się przypalać. Gotowy dżem możecie zmiksować blenderem na gładko. Wystarczy zapasteryzować i gotowe 🙂

 

Smacznego!

 

źródło: gotowaniecieszy.blox.pl

               

O prezentologu Pomysły na prezenty - zobacz

Julia Adamska

Julia Adamska

Julia Adamska – studentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej oraz stosunków międzynarodowych na UAM. Pasjonatka dziennikarstwa, fanka Oriany Fallaci i ciężkiej muzyki. Interesuje się zdrowym odżywianiem, sportem, show biznesem. Oprócz studiowania pracuje w Kurierze Akademickim – programie emitowanym w TVP Poznań, tworzonym przez i dla studentów. Zakochana we wszystkich zwierzętach i często zbyt optymistycznie nastawiona do świata.