Chcesz zorganizować romantyczną kolację dla ukochanego? Nie wiesz jakie menu wybrać? Przedstawiam pełne menu od przystawki po deser, które na pewno zachwyci Twojego wybranka. Pamiętajmy, przez żołądek do serca…
– Na początek przystawka, która powinna być przede wszystkim lekka. Proponuję sałatkę grecką, smaczną i łatwą w przygotowaniu
Sałatka grecka:
Składniki:
3 duże twarde dojrzałe pomidory
1 ogórek
1 cebula (najlepiej czerwona)
1 jasnozielona papryka
oliwki (najlepiej prezentują się ciemne ? Kalamata)
gruby plaster fety
oregano
oliwa z oliwek najlepszej jakości
cytryna
Wykonanie:
Pomidory umyć i pokroić na ósemki, Ogórka pokroić na półksiężyce. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić na pierścienie średniej grubości. Cebulę pokroić w półpierścienie.
Dodać oliwki i całość delikatnie wymieszać. Na wierzchu położyć gruby plaster fety (można zastąpić serem mizithra), posypać oregano i serwować. Koniecznie z oliwą z oliwek i cytryną do wyciśnięcia.
– Danie główne – kurczak na czerwono po indyjsku
Wspaniała potrawa, pełna aromatycznych przypraw, z pewnością zachwyci Twojego ukochanego
Składniki:
kurczak pokrojony na 12-14 kawałków
3/4 kg pokrojonych pomidorów
1/3 szklanki roztartego czosnku
1/4 szklanki startego imbiru
8-10 posiekanych zielonych chili
po 1 łyżeczce pieprzu i soli
sok z 1 cytryny
20 dag masła
2 duże czerwone papryki pokrojone w paseczki
Wykonanie:
Rozgrzewamy masło, dodajemy imbir i czosnek. Ciągle mieszając, smażymy 1-2 minuty. Gdy czosnek się zeszkli, dodajemy pomidory, mieszamy i przykrywamy. Dusimy, aż pomidory się rozgotują. Dodajemy chili, pieprz, sól, włóż kurczaka. Podgrzewamy 5-7 minut, co jakiś czas wlewając po łyżce wodę (razem wlej szklankę wody). Gotujemy, aż kurczak będzie miękki, a sos gęsty. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy paprykę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przykrywamy, odstawiamy na kilka minut i możemy podawać.
– A po daniu głównym, deser czekoladowy z malinami
Składniki, 5 porcji:
maliny
likier kokosowy Malibu (opcjonalnie)
kakao
Mus z białą czekoladą:
100 g białej czekolady
1 duże jajko
3 łyżki cukru
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej 30% – bardzo zimnej
Do pucharków lub kieliszków włożyć po kilka malin, polać likierem (opcjonalnie). Czekoladę roztopić. Ubić białko na rzadką pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż piana będzie idealnie sztywna i błyszcząca. Roztopioną czekoladę (trochę przestudzoną) wymieszać z 3 łyżkami śmietanki kremowej, a następnie energicznie wymieszać z żółtkiem. Dodać połowę ubitego białka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z resztą białka. Resztę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z czekoladową masą. Wyłożyć na maliny i wstawić do lodówki na 5 godzin lub najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao i udekorować malinami.
Wszystkie przepisy i zdjęcia pochodzą ze stron internetowych: przepisygreckie.pl, ugotuj.to, kwestiasmaku.pl